vad är detta?Vad har jag stickat? Che cosè?

Är det en liten kort kort kjol? Det här var riktigt rolig att sticka och jag stickade på som en galning för jag ville se resultatet, det tog en vecka att sticka och jag har använt cerise färgen från farmors stash. Det gick åt inte ens hela tre nystan, två stycken och kanske 2/3 delar av den tredje. 50 gr per nysta! Jag hittde mönstret i en bok, en kollega på jobbet hade boken och wow! Boken heter Sticka i romantiskt lantstil och svår att få tag i ( på svenska ). Det verkar som man måste vara med i en bokklubb för att kunna köpa den, jag har nu lagt önskemål att min bibliotek skall köpa in den eftersom det finns mycket fint där i även om det flesta är mössor! Det finns två klänningar och jag har velat sticka snygga klänningar i spetsmönster i ett par år nu men inte hittat någon mönster! Det här är nog första modellen i boken, jag tyckte det var snyggt och när jag såg instruktionerna började jag skratta, jag skulle aldrig haft en tanke att använda det så!

Che sia una gonna corta corta? Direi proprio di no ma con una cintura forse forse...ho trovato il modello in un libro, purtroppo un libro un po' difficile da trovare, sembra ci sia solo in danese! Quando ho visto le istruzioni non ci potevo credere. Semplicissimo da fare, con i ferri circolari si aumenta solo due volte. No, non è nemmeno un poncho ma si può anche usarlo come tale!Är det en poncho? Nej då men den kan användas även så!
Vad är det egentligen, ja, titta här!En bolero, kofta eller cirkelcape hur ni vill kalla det. Snyggt och riktigt smart! Riktigt lätt att sticka. Stickas på rundstickor man ökar bara två gånger. Stick armarna genom hålen längst in, det mindre hålet och voilà! Jag är helt inponerad, varför kom jag inte på något så enkelt?

In realtà si tratta proprio di questo, una specie di maglia bolero! Basta infilare le braccia nel buco piccolo e guarda un po' che risultato! Ho usato solo tre gomitoli della lana della nonna, due e 2/3 in realtà! Facile, comodo e bellissimo a mio parere!
ekologiskt bröd!på lördagar ca kl. 9.00, när affären har precis öppnat går jag till sockerbagaren, precis här i närheten och köper en limpa bräd. Den brukar räcka hela veckan, är gor och har inga tillsatser! Jag började köpa bröd där för ett tag sedan när jag insåg att jag inte klarade av att baka bröd själv, det är bättre att låta proffsen göra det för min del. Ägaren har insett att jag har stor inflytande och märkt att flera vill köpa bröd direkt från bagaren. Jag upplyste henne om boken Den hemlige kocken, om tillsatser och att folk inte vill ha det. Jag upplyste också att det finns en efterfråga efter ekologiskt bröd! Ägaren var lite orolig att då måste man krav märka hela butiken men jag försäkrade henne att det skulle räcka att börja i liten skala och upplysa kunden att varan fanns! Ägaren övervägde det hela och för några veckor sedan fick jag veta att de skulle baka ekologiskt bröd och knäckebröd. Idag kunde jag köpa min första ekologiska limpa där! Knäcket fick jag, den var lite misslyckad, för tjock men god och självklart tackar man ja till gåvan! Jag frågade då om de även skulle göra ekologiska skorpor (
Filifjonkan gav inspiration för detta! ) och de skulle se först hur det går med de två varor de har nu! Ekologioskt och närproducerat, bättre än så kan jag inte önska mig! Det blir allt bättre, ICA med sin egen ekologisk avdelning och detta! Wow!

ITALIANO
Altre novità bio! Oltre al negozio di alimentari che ha ora un intera sexione dedicata ai prodotti bio ho convinto il mio panettiere locale a fare pane ecologico/ bio...e oggi per la prima volta ho potuto comprarlo!  Il pane secco svedese mi è stato regalato, anche quello è ecologico! Non vedo l'ora di provare! Sono contntissima!


utmaningen

Jag blev utmanad för några dagar sedan av Stickmor men hann inte ta tag i det tidigare. Som ni vet ser jag på utmaningar som kedjebrev och därför svarar jag på dem men skickar aldrig vidare dem så den som tycker att utmaningen är rolig ( för det finns roliga utmaningar! ) kan ta upp det i sin blogg. Det jag tycker om om denna utmaning är just att man får känna bloggaren lite mer!

Regler;

 • Länka till den som utmanat dej
 • Berätta 8 sanningar/vanor/ovanor om dej själv
 • Utmana 8 personer i slutet av ditt inlägg
 • Skriv ett meddelande på deras bloggar så att de vet....
 1. Kan inte ljuga eller hålla hemligheter
 2. Blir arg när jag inte hittar något 
 3. Tycker inte om att laga mat eller baka! Konstigt va?
 4. Städar ogärna!
 5. Jag är mycket generös på alla möjliga sätt, jag har ett stort hjärta.
 6. Jag kan prata kattspråk!
 7. Jag är egentligen en soffpotatis men anser att motionera är något man måste göra för kroppen skall må bra
 8. Jag är allergisk mot rök och smog

tre giorni stregatiAnche la lettura va avanti oltre agli sferruzzamenti ed ho letto un altro libro di Nantas Salvalaggio...come mai questi libri? Non li ho comprati io, in maggioranza li ho trovati o scovati! Spesso sul mio vecchio lavoro razionavano la libreria e chi voleva poteva prendersi qualcosa. Io avevo preso entrambi questi du libri di Nantas senza sapere nemmeno chi era l'autore ma devo dire che anche questo libro mi é piaciuto molto! Non quanto l'altro ma direi poprio che mi é piaciuto abbastanza. Non sono crepata dalle risate come prima ma la lettura é stata facile e senza troppe attese. una storia d'amore un po' particolare dove l'amore non é proprio reciproco ma si fa vedere...insomma un librino simpatico che si vi capita sotto mano non abbiate paura a prenderlo in mano!

SVENSKA
Jag har läst klart en bok till på italienska. Ja, ni har förstått det hela nu, ekologiskt, bio, film, stickning och läsning är mina aktiviteter för fritiden! Men det finns mera...jag är lite distré som person så om något fångar blicken så är jag inte rädd för att prova! hehe! Jag tyckte om även denna bok av Nantas Salvalaggio men den var inte lika rolig som den förra som jag läste. Denna bok handlar om en kärlekshistoria, en konstig kärlekshistoria som finns och inte finns, där tidens öde spelar roll och hur vi ändras med tiden spelar också roll! Intressant bok, bra bok men inte lika haha rolig!

stickmarkörerJag har använt ett örhänge som stickmarkör hittils men nu har jag fått riktiga sådana, titta vilka snygga kreationer
Allicen har gjort, jag är verkligen nöjd! Jag funderar över att byta pärlan mot den gröna hjärtat! Vad är det jag stickar? Något till mig för en gångs skull och det blir en liten överraskning, något lite annorlunda precis som vanligt och som har en dubbelfunktion! Garnet är från farmors stash, den där fina cerise färgen men den är lite stickig!

ITALIANO
Finalmente sono arrivati! Non so come si chiamano in italiano, fatemelo sapere voi! Finalmente posso scambiare l'orecchino usato per i segnalavori veri! Sono contentissima! per una volta sto sferruzzando qualcosa per me e non vedo l'ora sia finito, che cos'è? Una sorpresa!

matinköp

På söndagar köper jag mat för hela veckan, redan förra söndag fick jag en överraskning på min ICA butik och idag testade jag med att köpa några nya varor. de har varit så duktiga att de skapad en hel ekologisk avdelning och där kan man numera hitta allt! Jag hittade ekologiska soltorkade tomater och pesto, chips, kakor, massor med nya saker i lösvikt, nötter, ris mm. Jag har hittat min paradis, nu behöver jag bara gå dit direkt utan att gå runt i hela lokalen...i alla fall nästn, inte exakt alla produkterna finns där men de flesta och de andra vet jag var jag skall hitta. Jag köpte risottoris i lösvikt för att testa, riktigt kul!
Andra produkter som var helt onödiga köpte jag till mig själv, jag brukar inte frossa men vill gärna testa lite nya produkter och eftersom jag hade fått 100 kr rabatt från min ICA i Födelsedagspresent kunde jag inte låta bli att köpa något extra till mig!Jag köpte kravmärkta chips, de fanns tre olika varianter, den vanliga, denna med créme fraiche smaken och en vitlök och peppar...jag ville gärna ha sourcream men jag får nu se om den här varianten liknar det! Apelsin och choklad kakor, dinkelkakor, ekologiska och rättvisemärkta! Sedan köpte jag glass, rättvisemärkt glass som jag sett på
Allicens blogg och blev då nyfiken!

Jag hoppas allt är gott, jag får spara det tills ikväll eftersom idag är det stickcafé på en liten smula och där hittar man mycket goda saker!

Filmveckan

Jag hann inte med bloggen så mycket i veckan som varit och en av anledningarna är att jag tittade väldigt mycket på film, film som är oscarnominerade! Jag såg The wrestler i måndags, Doubt i tisdags, The reader på onsdag och Revolutionary Road i torsdags. Ja, väldigt mycket film! Och vad tyckte jag om dem?

The wrestler
Jag tyckte inte så mycket om filmen, mest eftersom jag har svårt för våld och speciellt för blod. Annars är filmen gripande och även om man önskar på att huvudpersonen skall göra ett vettigt val så är det inte alltid lätt och vem kan säga att han inte valde det som var rätt för honom i slutändan. Det är svårt att lämna bakom sig det man älskar....
Betyg: 2+Doubt
Filmen saknade handling i princip. Även om skådespeleriet är väldigt bra, jag tycker mycket om Meryl Streep men filmen lyfts inte upp. Just när det närmar sig slutet tycker jag att handlingen blir något mer spännande men själva slutet tyckte jag den var förvirrande och meningslöst.
Betyg: 2The reader
Denna film tyckte jag mycket om. Av det fyra filmer jag sett är det den här som jag tyckte mest om. Handlingen är gripande och även om man har svårt att inte låta känslorna styra åt ena specifika håll kan man verkligen förstå karaktärerna. Den ger mycket att reflektera efter.
Betyg: 4+Revolutionary road
Denna film är inte lika bra som den förra men jag tyckte om de, den är mycket filosofisk. Den har samma tempo som handlingen skall föreställa. Rutiner som gör livet mindre spännande, ibland glömmer vi bort oss själva och ger upp men ibland vill vi ha något annat som kan göra att vi känner oss levande igen. Vardagen kan vara trist eller spännande beroende på hur vi lever den.
Betyg: 3+
ITALIANO
La settimana passata non ho passato molto tempo sul blogg in quanto sono stata impegnata a vedere alcuni dei film nominati per gli oscar. Trovate i trailers dei film qui sopra. Quello che mi è piaciuto di più è stato The reader, storia molto commuovente che fa riflettere tutto quello che si era immaginato e creduto. Un altro film non male è stato Revolutionary road anche se non era dello stesso livello il film è piuttosto carino. Un film più filosofico direi in quanto viene scrutinata la vita giornaliera, come il quotidiano possa essere noioso o meno...Nessuno dei films rende particolarmente felici ma tutti danno quanlcosa a cui pensare. Gli altri due films mi sono piaciuti molto meno, The wrestler era ugualmente un po' troppo violento per i miei gusti anche se la trama trattava qualcos'altro, come sia difficile dire addio a qualcosa che si ama e come non sempre la scelta ovvia o comunque ritenuta giusta non sempre concordi con quella di altri. Doubt, nonostante un'attrice fantastica come Meryl Streep non riesce a dare molto, la trama è praticamente inesistente...mancano sviluppi importanti, non è molto profondo come film ed è quello che forse mi è piaciuto meno.

award!!!

Jag har fått en award av Allicen, man mår så bra när man får sådana. Man känner sig så uppskattad så jag kan bara säga STOR TACK Allicen!

Och vilken fin award det är!
The spreader of love! Jag känner mig verkligen hedrad!

Som varje award finns det lite regler och det är bra att den sprids vidare...

1. Ladda upp awarden i er blogg.
2. Länka till den som du fick awarden från.
3. Länka till 5 personer som du vill ge denna award till.
4. Länka till deras bloggar.
Lämna en kommentar i deras bloggar.

Jag nominerar:


Filifjonkan
Hjälpstickan
Ilsefin
Hannelesparadis på Hisingen
Eva i Halmstad

ny projekt för hemlösa!

Jag har inte hunnit med bloggen sista dagarna men nu är jag tillbaka! Idag har jag fått paket från pappa, igen! Jag fick ett par riktigt snygga stövlar och massor med garn...det blir ingen bild idag men det är ingen större skyllnad än de andra bilderna jag tagit, ja, ett helt berg med akrylgarn! Jag har hittat på ett sett att bli av med lite av den stora stashen och göra någon glad. Igår hade jag stickcafé eller handarbete på jobbet ( efter jobbet så klart ) och jag gav ett förslag till mina kompisar, ett projekt. I April är det sy festival igen och jag hoppas att hjälpstickan är med så att man kan lämna bidrag till henne, datum för sy festivalen är deadline för projektet. Nästa gång vi träffas skall jag ta med mig en hel del av garnet, alla medlemmarna får ta det de faller i smak och sticka eller virka något, till hemlösa att lämna in helt enkelt till hjälpstickan! Vi är få medlemmar men varje person skall göra ett plagg/projekt, då har man en månad på sig ca! Jag tyckte att det var en väldigt bra idée, någon blir glad och jag ännu gladare! Vad tycker ni om projektet? Vi får se vad det blir!

ITALIANO
Ho un progetto nuovo che ho contemplato ieri! Oggi è arrivato un nuovo pacco dal babbo, potete immaginarvi la quantità di lana di colori sgargianti! Beh, l'idea é di liberarmi di un po' di questa e scaldare un senzatetto, in reltà più di uno! Ieri abbiamo avuto un incontro knit dopo il lavoro e ho chiesto aiuto ai miei amici. Il progetto è molto semplice, i primi di aprile ci sarà una fiera per i lavori hobby e io spero che hjälpstickan, la fantastica ragazza che si occupa di un volontariato per gli sferruzzamenti per i senzatetto sia sul posto in modo da poter lasciare qualcosina lì. La prossima volta che ci sarà il knit porterò la mia lana e tutti avremo un mesetto per fare qualcosa per un senzatetto da lasciare a hjälpstickan, voi che ne dite?

Lars and the real girlHär var fredags bion, vilket rolig film! En ensam kille i en småstad som liknar mycket Sverige, norrut och kallt, träffa en tjej på internet. Den enda skumma är att hon är en plastdocka! Lars tror att hon är riktig och hans familj vet inte riktigt hur de skall hantera det hela men hela lilla staden välkomnar plastdocka som får nästan ett eget liv... riktigt roligt även om man kan känna sorgen som utlöst det hela. Lars egen sätt att läka sig själv helt enkelt! Betyg: 4+

ITALIANO
Film del venerdì, come mi sono divertita! L'ambiente assomiglia a quello scandinavo ed in particolare al mio dato che il tutto accade in una piccola cittadina. Lars incontra una ragazza su internet...ma è di plastica! Lui crede sia vera e la sua famiglia non sa come comportarsi. Con l'aiuto di tutta la cittadina la bambola di plastica diventa quasi una persona e nessuno guarda male Lars. Cercano tutti di aiutarli e alla fine....tocca poi a voi vederlo ma vi assicuro che é molto divertente! Voto: 4+

Buon San Valentino!Jag önskar er alla en glad Alla Hjärtans!kaching!

Ikväll var det StickCafé på Salongen, frisören där vi får sälja våra saker och fick veta att sjalen är såld ( jag har vetat det i en vecka eftersom en vännina ville nämligen köpa den men då var den såld...bra för mig för jag fick då en beställning! ). Sjalen blev såld på 300 kr. jag har nu köpt en liten Kassabok för att verkligen kunna se om stickningen kan försörja sig själv.

300 kr Intäkter
-40 kr pärlor ( jag vill testa att sticka något med pärlor )
-28 kr kassaboken ( av miljömärkt papper )

232 kr är det jag har hittils tjänat, riktigt kul. Till försäljning finns fortfarande min calorimetry, två virkade halsband och det jag lämnade idag:


3 mobilstrumpor och 2 iPod/palm strumpor. Jag tror inte jag kommer kunna sticka något mer till försäljning på Salongen på ett tag eftersom jag stickar nu en sjal för någon som fyller år snart, en grön sjal till för beställning och sedan har jag fått en beställning till för en större sjal så jag är lite uppbokat på ett tag men man vet aldrig! Det ser bra ut för tillfälle, vi får se om jag lyckas sälja något av de saker jag har på Salongen.

ITALIANO
Ho venduto lo scialle verde, per ca 30 euro. Direi che non c'é male come prima vendita! Ho comunque incassato un po' meno in quanto ho comprato delle perline, vorrei provare a fare degli sferruzzamenti con le perline. Poi ho comprato un libricino per i conti in modo da poter controllare quando esce ed entra per il mio hobby! Comunque per il momento direi che non c'è niente male, ho venduto lo scialle verde, ho avuto un ordinazione per un altro ugualissimo e un altro ordine per uno scialle molto più grande per un'amica! Non sarò in grando di produrre ancora cose per lo stesso posto dove le vendiamo comunque spero di vendere ciò che c'è ancora, la calorimetry, due collane all'uncinetto e ciò che ho lasciato oggi, 3 calzettini per il cellulare e due per l'iPod grande oppure il palm. Come inizio sono molto contenta!


min stickbibel!


Jag lånade denna bok på vår bibliotek här, helt av en slump för några månader sedan och tyckte att den var fantastiskt. Den går igenom förmodligen alla mönster som finns, ett mönster på varje sida i princip och boken har över 200 sidor! Boken är perfekt till den som vill designa sina egna stickningar, här kan man hitta olika mönster, få förklaring och instruktioner. Det var en bok som jag verkligen ville ha men eftersom jag har köpstop på böcker sedan länge tillbaka...flera år tror jag kunde jag inte köpa den även om den finns rätt billigt på bokus.se
Någon var dock väldigt uppmärksam och jag fick denna perfekta present till min födelsedag förra veckan! Jag är verkligen glad! Kika in på er bibliotek och se om det är något som passar även er!

ITALIANO
Ringrazio tutte per gli auguri! Mi hanno fatto veramente piacere e sapete cosa? Ieri è stato svelato il mistero dei semini Eugea! Me li ha mandati la mia carissima cugina che li ha comprati in rete e non sapeva che sarebbero stati così anonimi! Un altro regalo di compleanno che ho ricevuto è stato questo libro che considero la bibbia degli sferruzzamenti che desideravo veramente molto! L'avevo preso in prestito in bibblioteca qualche mese fa e avevo subito capito che era un libro da avere. Siccome non compro libri da una vita non potevo comprarlo...per alcune cose ho lo stop di acquisto e tra l'altro i libri! beh, ora ho la mia copia! Questo libro ha più di 200 pagine e su ogni pagina viene mostrata una foto e le istruzioni di una tecnica quindi se uno ha in mente di fare qualcosa può cercarsi una tecnica qui e farsi qualcosa di originale!

utmanad

Jag har haft gäster från Italien i några dagar och därför har jag inte bloggat men nu är allt som vanligt igen även om en viss tomhet alltid känns när gästerna går!
jag har blivit utmanad av
Allicen, hon tror att allt i min kylskåp är ekologiskt men så är tyvärr inte fallet. Än så länge produceras inte allt ekologiskt och eftersom jag delar hushållet med någon så måste jag även anpassa mig. Men jag försöker i alla fall att köpa ekologiskt, rättvisemärkt och klimatsmart så mycket som det bara går.Så här ser kylskåpet ut!

Om jag har förstått utmaningen rätt skall man skriva 5 saker som alltid finns i kylskåpet.

1. Medicin, det är prioriteringen nummer ett. Jag har gömt mina mediciner i lådan så att ni inte ser vad det är för något men sedan...kanske 5 år sedan...är jag tvungen att alltid ha medicin i kylskåpet. Detta har påverkat även mina resor, jag har inte tidigare kunnat resa långt utan ett kylskåp och behövt ha hotell med kylskåp i rummet...så det är inte så enkelt.

2.  färskt pasta, Pastella fettuccine som är ekologiskt! En av mina favoriter sedan en tid tillbaka!

3. Laktosfri mjölk och detta finns inte ekologiskt. Jag har skickat en förfråga till Valio om att ha ekologiska laktosfria produkter, hoppas att det blir flera som frågar! Jag testade ett tag med vegan varianterna som även finns KRAV märkta men när jag såg innehållsförteckningen blev jag förskräckt så nu är det laktosfria mjölken som gäller för min del. Inga E nummer, tack!

4. Grönsaker, ofta olika kål varianter. Inte för att jag gillar dem speciellt mycket men de kommer med lådan från årstiderna! Ekologiskt och klimatsmart!

5. Just nu finns det alfaalfagroddar i mitt kylskåp. Groddar som jag gjort för första gången! Det kommer att finnas många gånger framöver. Jag hittade inga ekologiska frö, så jag köpte GO Green...de är i alla fall lokalproducerade eftersom jag groddade!

Får jag godkänt?

Paket men inte från pappa! Men vem?

Mi è arrivato un pacco ma non da mio padre! Un pacco a sorpresa da qualcuno sconosciuto che sicuramente legge il blogg e da super detective ha anche trovato il mio indirizzo! GRAZIE MILLE! Sei troppo gentile, che regalo dolce e perfetto non so proprio come ringraziarti ( anche perchè non so chi sei, mandami una mail così posso ringraziarti personalmente! ). Non solo mi ha fatto veramente piacere ricevere il pacchettino ma non vedo l'ora di provare a piantare le piantine sul balcone, ancora fa freddo quindi bisogna aspettare me sono convinta che quest'anno il balcone sarà bellissimo grazie a te! Oggi l'ho anche portato al knitcafé, e tutte le signore si sono innamorate delle carinissime scatoline! Ancora GRAZIE DI CUORE! Mi hai anche fatto conoscere EUGEA!

SVENSKA
Någon supersnäll och gullig har skickat mig ett paket från Italien. Det finns ingen kort och man kan inte se vem som skickade den, jag kan se staden från avsändaren men det är någon hemlig som gjort ett riktigt detektiv arbete och jag kan bara tacka, tack så hemskt mycket för den underbara lilla presenten!Jag har fått två små lådor, trädgården för fjärilar och trädgården för bra insekter!Lådorna innehåller små frö att odla på balkongen! Vad snällt. gulligt och omtänksamt! I år skall balkongen verkligen bli snygg! TACK! Vilka snälla människor som finns i världen, jag känner mig bortskämd! Företaget, Eugea ser till att det finns även ekologi i städer så att balansen inte försvinner...visst var det bra! Länken är på engelska så ni kan läsa lite om företaget där eller köpa sådana här små gulliga askar!

baka baka baka

Jag har haft lite kalas här hemma så jag har städat och bakad hela dag igår. Jag gjorde en Toscakaka, mina vanliga kakor och en pudding...en pudding i två färger....

Pudding / Budino

Den var mycket uppskattad, den är god faktiskt och det som är extra roligt är faktum att det är en nyhet för många. Man bjuder inte så ofta på den! Receptet kommer från en italiensk bok så måtten ser annorlunda ut än vad vi är vana vid.

ITALIANO
La prossima settimana compio gli anni, si, divento sempre più vecchia! hehe! Ho invitato un paio di amici, di solito faccio un tea party in quanto amo il te, biscotti etc. Questa volta avevo preparato i miei soliti biscotti, un Toscakaka e un budino bicolore che è piaciuto a molti! Ecco le ricette!

Toscakaka

Recept pudding - ricetta budino

Ingredienser - Ingredienti

150 g vetemjöl - farina
120 g smör - burro
1/2 l mjölk - latte
4 äggulor - tuorli
30 g choklad - cacao amaro
150 g socker - zucchero
ströbröd - pangrattato

 • Smöra och bröa en kakform med hål i mitten - Inburrare uno stampo a foro centrale e a bordi alti e cospargerlo con il pangrattato
 • Koka mjölken - Portare a ebollizione il latte.
 • smält smöret i en kastrull, rör i vetemjölet med en trägaffel och häll i den varma mjölken lite i taget. Fortsätt att röra smeten tills det är en helhet - In una casseruola su fuoco moderato far fondere il burro rimasto, unirvi la farina setacciata e incorporarla, mescolando con un cucchiaio di legno; versare il latte bollente, poco alla volta, e amalgamarlo mescolando continuamente.
 • Ta bort kastrullen från värmeplattan och rör i äggulorna, ett i taget, och sockret. Röra tills smeten är en helhet. Dela smeten i två olika behållare och i en av delarna röra i 20 g choklad - Togliere la crema dal fuoco e incorporavi i tuorli, uno alla volta, e lo zucchero; mescolare fina a ottenere un composto bene amalgamato. Dividerlo in 2 parti in due ciotole, aggiungere a una parte 20 g di cacao e mescolare bene facendolo amalgamare bene.
 • Lägg i smeten i formen genom att varva de två. Ställ formen i "bagnomaria", alltså, ställ formen i en kastrull fylld med vatten och det hela skall sedan läggas in i ugnen som redan är varm ( 160° ) i en timme och 15 minuter. När den är klar ( vänta tills den har kallnat lite så att ni inte bränner er...) använda en kniv på kanterna för att få sedan ut kakan på tallriken. Strö på resten av chokladen på kakan. Kakan skall ätas kall! - Versare i composti nello stampo preparato alternandoli. Porre lo stampo a bagnomaria in forno preriscaldato a 160° C e far cuocere il budino per un'ora e 15 minuti circa. Toglierlo dal forno, passare un coltellino affilato lungo le pareti dello stampo e sformare il dolce sul piatto di portata. Cospargerlo di cacao e lasciarlo raffreddare completamente prima di servirlo in tavola.
Toscakakan
Eftersom receptet är populär här i Sverige tar jag den bara för våra italienska vänner.

Ricetta:

Per la base

150 g burro
2 dl zucchero
2 uova
3 dl farina ( 180 g )
1 cucchiaino lievito
1/2 dl acqua

Da versare poi sopra:
200 g noci miste, di solito io uso solo mandorle sgusciate a pezzettini, striscioline
100 g burro
1 dl zucchero
1/2 dl miele
2 cucchiai farina

Preriscaldare il forno a 175°.

 • Se si usano diverse noci queste vanno sgusciate, fatele arrostire su una padella asciutta fino a che il guscio comincia a cadere. Uso una asciugamano o in panno e struciandole con questo cercate di togliere il più possibile della buccia.
 • Imburrare e cospargere la forma di 1 1/2 l di pangrattato.
 • Mischiare -frullare insieme il burro con lo zucchero. Aggiungere le uova, uno alla volta.
 • In un altro recipiente mischiare la farina con il lievito poi aggiungere il composto al burro con lo zucchero.
 • aggiungere l'acqua
 • versare l'impasto nella forma e far cuocere il dolce nella parte bassa del forno per 20 minuti....( metà cottura )
 • Nel frattempo far sciogliere il burro con lo zucchero e il miele in un tegamino. Aggiungere la farina e le noci/mandorle e lasciar bollire per 1 minuto.
 • Versate piano piano con un cucchiaio il composto sopra la ciambella dopodiché spostate la cimabella alla parte superiore del forno dove la laciate cuocere per ancora 15-20 minuti o comunque fino a che la ciambella ha preso colore.
Da mangiare poi quando si è raffreddata naturalmente. È molto buona e si mantiene morbida per qualche giorno ( a parte il duro della gelatina sopra! )