GOD JUL!

I morgon åker jag till mina släkt i Italien och kommer tillbaka i januari så det blir ingen blogg under ledigheten. Jag önskar er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Årets miljöprofil!

Jag har blivit utsedd till Årets Miljöprofil på jobbet och idag firade vi med musik, tårta och det blev en riktigt stämningsfull fest. Jag fick också en diplom och en julklapp med bland annat denna lilla söta värmeflaska som kommer att användas denna vinter med dess kyliga dagar!


Deli Grön

Efter jobbet åkte jag till Deli Grön för att köpa sista julklapparna. I denna nya affär finns det ekologiska kryddor, te, marmelad, saft, glögg, choklad, senap, pasta, pesto mm. Jag köpte lite saker som jag tycker kommer att passa bra som julklappar. Jag är speciellt nöjd med en lite ask rättvisemärkta kryddor som kommer att uppskattas hög av lilla systern som älskar att laga mat!

Pulsvärmare

image9

Här kommer en bild på andra pulsvärmare och som ni ser så matchar de Chili rätt så bra. Dessa pulvärmare gjorde jag för en kär vännina som flyttar snart och jag ville verkligen att hon skulle ha något som jag gjort för att komma ihåg mig. Jag önskar henne lycka till med det nya livet, en ny start är det man behöver ibland!

Grave sight

Jag lånade boken Grave sight av Charlaine Harris från min bästa kompis. Ja, det har blivit många deckare på sistone men denna bok hade lite mystik, lite magi vilket alltid är kul. Boken var lätt läst men den saknade lite spänning, man kan förutse historien till viss mån. Jag tyckte om denna lilla deckare så jag kanske lånar lite flera i den genre av min kompis i framtiden.

Halvvantar och pulsvärmare

image8


I veckan gav jag bort mina första julklappar, jag hade stickat halvvantar, pulsvärmare och mobilväskor till kompisarna och de som har öppnat sina julklappar såg ut rätt så nöjda! Här kommer en bild av mina favoriter...jag stickar nu ett halduk i samma motiv men jag hinner aldrig sticka till mig själv så vi får se när det projektet blir klar!

Marnie

Jag hade redan sett filmen men det är alltid roligt att titta på gamla filmer. Man kan undra vilken kvinlig stereotyp Hitchkock hade, ofta är kvinnorna skurkar i hans filmer men här finns det en anledning, kvinnan är egentligen ett offer.

S:t Eriksgatan 1 restaurant

Vilken fantastisk upplevelse det var att äta på lilla restauranten som heter exakt samma som platsen den ligger på. Restauranten ser större ut på hemsidan men är väldigt liten. Det kändes väldigt mysigt och maten, som var ekologisk och biodynamisk, var riktigt bra. Pepparsåsen var för stark kanske men i stora allmänheten var det riktigt gott. Chokladkakan med hallonsåsen var divin. För den som önskar kan det vara bra att veta att man har möjlighet att äta sniglar vilket är ovanligt för Stockholm. Det kan vara bra att veta att stället har rimliga priser och inte är alldeles för dyrt.

Isprinsessan

Jag har lyssnat klart på Camilla Läckbergs Isprinsessan, hela 12 skivor! Ljudboken var rätt bra, det var ganska mycket skådespeleri i rösten av kvinnan som läste som gjorde boken mer levande. Det var lite svårt att alltid hänga med eftersom det fanns många personligheter i boken och ibland hade man glömt vem som var vem och det fanns inte en chans att bläddra sig några sidor bakåt för att titta upp personen igen...kanske en svaghet hos ljudböcker men det var en bra bok som jag varmt kan rekommendera.

Guldkompassen

Gullig film, kanske lite barnslig men jag tycker om fantasy böcker och film så det var helt okej att se. Jag älskade isbjörnarna. Man blev dock väldigt besviken på slutet eftersom filmen saknade ett slut... det var många i biografen som  frågade "va?" och det badar aldrig gott. Fortsättningen måste komma ut snart eftersom filmen saknar ett slut, jag tycker dock att de kunde ha gjort det bättre. Betyg blir en 3-

ECOlogical calendarECOlogical calendar

Äntligen har jag fått min almancka för nästa år, den är gjord av återvunnet papper och soya baserad bläck! Jag förlorade allt ekologiska värden p.g.a. frakten men jag var så pass intresserad av att ha den att jag inte kunde motstå. Jag har letat mycket efter en ekologisk almanacka även i vanliga bokhandel men inte lyckats hitta några. Synd att det inte tillverkas i Sverige än. Det är något vi borde satsa på. Det är ju så mycket folk som använder almanacka!Svårt med ekologiska varor i små butiker!

Jag har gott runt i min lilla stad för att köpa Julklappar och diverse annat och jag har märkt hur svårt det är för små butiker att få in ekologiska varor. Jag ville köpa ekologisk bodylotion men de hade slutat ha det märket jag brukar köpa. Ingen köper tydligen det de inte känner till och sådana märke finns inte i varje tidning, ibland inte ens på Camino. Angående frågor om ekologiska kläder så fick jag svaret att tyvärr så går det inte att köpa in i små mängder så det är bara stora kedjor som kan ta in det. H&M skulle ha ekologiska underkläder men de hade endast plagg för barn och vi vuxna? Ja, då får man åka till Sthlm! Det var riktigt tråkigt att höra, jag trodde att det skulle bli lättare med tiden men man kan bara köpa ekologiskt på nätet och vissa butiker i stora staden! Jag påpekar alltid att jag vill ha ekologiskt så att personalen förstår att efterfrågan finns, förhoppningsvis blir det flera som frågar!

Eastern promises

I helgen blev det också en ny film "Eastern promises" med Viggo Mortensen. Lite för våldsamt för min smak. Jag har en känsla att filmer med italienska maffian har en komedi präglan till som gör att det är lättare att titta på sådana filmer. Denna film handlar om Rysk maffia, det kan mycket möjligt vara så att språket och en kultur som jag inte känner till, distansierar mig från filmen men jag skulle ändå ge den betyg 3. 

Mer Hitchcock!

Det blev mycket film i helgen, jag såg två filmer av Hitchcock "Topaz" och en av mina favoriter, "Vertigo". Det är alltid kul att se på gamla filmer, det var andra tider och andra stereotyper för den kvinnliga skönheten. En kurvig Kim Novak var underbar att se, sådana kvinnor ser man tyvärr sällan på duken nu för tiden. Jag såg "Topaz" för första gången, det var en spionage film, lite seg i början men hög fart på slutet, allt händer under sista halvtimmen! Alltid kul att titta på Hitchcock.


Waitress

Ofta på fredagar går jag på bio med ett par kompisar. En väljer film i tur och ordning vilket gör att man även får se filmer man vanligtvis inte skulle se, vilket är väldigt roligt! Igår var jag och såg Waitress, film som även visats på stockholms filmfestivalen. Filmen var rolig och man blev väldigt sugen på alla dessa pajer ( själv skulle jag vilja ha recept till alla pajer men de kanske finns en kokbok på gång redan! ). Filmen var lite svag i berättelsen, mycket var förutsägbart men det fanns lite övveraskningar och i sin helthet skulle jag ge en svag 3 som betyg. Jag avslöjar inte så mycket av handlingen för de personer som vill se filmen.

Julklappar

Jag letar fortfarande efter några julklappar, det som känns bra är att jag vet exakt vad jag vill ha. Det värsta är att leta efter present utan att ha en aning om vad man vill ge bort. För det mesta har jag försökt ge bort gröna julklappar men det är inte alltid så lätt. På spår efter något så hittade jag en riktigt fin affär i gamla stan, Minh - made in Vietnam. Affären har väldigt fina saker med cool design. Det är inte rättvisemärkt men från artikel man hittar på deras hemsida verkar producenterna ha bra villkor och löner. Jag blev glad övveraskad att hitta denna butik som har precis det jag letat efter.

Ekologisk catering!

Ikväll hade vi en grön middag på jobbet som jag ansvarade för eftersom jag är miljösamordnare på arbetsplatsen. Jag dekorerade det stora bordet med ett röd tyg ( det är ju Jul snart ) och en stor vit tallrik med kottor, kastanjer och torkade apelsin skivor. På tyget spridde jag runt vita stenar och vi hade tre skål med vatten och röda flytljus. Det var snyggt enkelt. Jag ville att det skulle se julaktigt ut och samtidigt använda naturen som dekoration. Inget, förutom ljusen, var köpta. Den ekologiska cateringfirma Adamsberg försedde oss med utsökt mat, alla tyckte om det, speciellt efterrätten en mousse av passionfrukt som uppskattades högt! Jag bad också leverantören att berätta om verksamheten och KRAV maten. Vi drack ekologisk rött vin och ekologisk läsk som jag köpt på Goodstore på Söder (vilket utbud av ekologiska varor! ). Det var kul och testa hur det olika dryckorna smakade eftersom jag köpt in olika. Vi hade också kranvatten i fina karaffer smaksatta med citron skivor (ekologiska) och granatäpple ( från min pappas trädgård i Italien - allt odlas ekologiskt hos pappa! ).Det kändes som en riktigt lyckat kväll som kommer att påverka framtiden, den ekologiska catering firma kommer att anlitas flera gånger.

Karin Fossum ljudbok

Ljudböcker! Vilken fantastisk uppfinning. Jg har precis lyssnat färdigt på Karin Fossums "Mordet på Harriet Krohn" och det var min första ljudbok. Utmärkt att lyssna medan man lagar mat, stickar eller pendlar till jobbet som jag gör. Det är en helt ny upplevelse men det krävs koncentration, ibland har jag tappat bort mig men just denna bok var lätt att lyssna och följa händelserna. Jag kom på idén att börja med ljudböcker för två veckor sedan. Jag såg att det fanns några ljudböcker på rea och köpte en till mi syster som julklapp. Hon bor utomlands och hennes modersmål är ett annat språk. Jag funderade på vilket utmärt idé för henne att kunna behålla sina kunskaper i svenska inte bara genom att läsa men nu kan hon även lyssna på uttalet! Varför kom jag inte på detta tidigare kan jag inte förstå men jag är glad att jag kom dit till slut. Sedan lånade jag en ljudbok från min lokala bibliotek och nu kan jag inte sluta och lyssna!  

Julmarknad på Street

Jag tittade lite runt på julmarknade på Street idag med förhoppningen att hitta några gröna julklappar. Det fanns mycket saker till salu, en ganska stor del var ekologisk och rättvisemärkt, precis det jag letade efter men jag hittade inget som jag verkligen ville ha eller ville ge bort. Jag har redan tänkt på mina julklappar som jag lyckats ha under kontroll i år och jag letade efter något speciellt. Det var trevligt att se att det är stickat som gäller i år, det såldes mycket sjalar, vantar, halvvantar, pulsvärmare osv. Jag har stickat det flesta av mina julklappar så känns det otroligt bra att se att de är inne och borde bli uppskattade. Själv tyckte att det jag producerat själv är faktiskt snyggare, men det är bara min åsikt!

The heartbreak kid

I helgen tittade jag också på en ny komedi med Ben Stiller, jag är inte så förtjust i Stiller men ibland kan han vara rätt bra. Det var dock inte i denna film som liknade för många andra han gjort. Det var ganska roligt att titta på om man inte har något bättre för sig.

Hitchcock och miljön

Jag brukar titta mycket på filmer, det är mitt sätt att koppla av och det tråkiga vädret på vintern gör det till en utmärkt sysselsättning. I helgen tittade jag på en gammal klassiker som jag sett många gånger eftersom jag är en Hitch fan. Denna gång var det "Fåglarna", skräck film med miljö inslag. Djur som vänder sig mot människan och Hitch förklarar att det är inte så konstigt med tanken på hur vi behandlar dem. Vi kanske bör fundera ännu mer på det och försöka ändra våra vanor mot djur och planeten i allmänhet. Det är inte alltid lätt men bara man börjar bli medveten om det så gör man ändringar som småningom växer.

Capuccino med fin design!

Capuccino
Även om vädret är lite tråkigt idag så är jag glad och tänker på Jul som börjar närma sig. Jag skall dricka min capuccino i de fina muggar som jag köpt på Gotland i en fantastik butik, kvinnfolki. Butik där allt hantverk är gjort på Gotland och av kvinnor. Jag kunde inte motstå från att köpa dessa två muggar i den varma röda färgen. Jag tyckte att de skulle passa utmärkt som capuccino muggar till min "mukka express" (capuccino bryggare med ko mönster; "mucca" som utålas "mukka" på italienska betyder ko). I den roliga mukka express kan man brygga capuccino och café au lait.