Ipod, vilken uppfinning!

I julklapp fick jag en Ipod Nano av min kära och jag har blivit snabbt beroende. I tisdag hände det något och min lilla ipod gick sönder...ungefär, den flippade ur helt enkelt. Det är tydligen så att många, om inte alla Ipod Nano har en bugg så om har svenska som språkinställning och använder påminnelse funktion då flippar ipoden ur. Ja, den larmar och startar om och om igen och piper utan att man kan stänga den eller något tills batterierna tar slut. Som tur räcker det att återställa den och den fungerar igen! Jag har inget behov av denna påminnelse funktion så jag behöver inte gå in där mera! Jag är dock väldigt imponerad, jag kan visa mina semesterbilder till kompisarna, lyssna på musik och ljudböcker, titta på video och även filmer! Och nu som Linda tipsade om podcasting så kan jag lyssna på miljölarm på P1...Jag tycker att det är helt fantastiskt! Tack min älskling för att jag fick en sådan bra julklapp!

Flyga Drake

image94

När jag var liten brukade jag titta på pappa som flög sina speciella drakar, han kunde ha två eller tre i rad med långa svansar. Han hade en sådant period där han älskade drakar och bästa platsen för att flyga var stranden! Det var roligt och ibland önskar jag att vi fortfarande kunde gå på stranden och flyga lite...
Filmen jag såg ikväll heter just Flyga drake och vilken bra film det var! Den var spännande, lite sorgligt och djup om människornas relationer och hur viktigt traditionerna i att hantera relationer är i olika kulturer. Bra film som jag varmt rekommenderar. Betyg: 5

kinesisk vegetarisk restaurang

image93

Igår kväll var jag ute och käkade med en kompis, det var jag som skulle välja restaurant denna gång och jag valde Lao Wai, en kinesisk vegetarisk restaurang i huvudstaden. Det har ganska många rätter med ekologisk tofu också! Restaurangen i sig är liten så det var bra att vi bokad bord i förväg för stället blev snabbt fullsatt! Det roliga är att man får smaka och äta av de andras rätter! Man får en skål med ris var och sedan när rätterna kommer in så tar man av det på sion risportion! Det lustiga var att min kompis tyckte bäst om det jag beställde och jag hennes! Så klart beställde jag ekologisk tofu. Maten var god och stället var mysigt! Vi tog också efterrätt, av de två möjliga hade de bara en sort som vi tog och...jag kan bara säga att den var inte riktigt i min smak men jag åt hela! Rolig restaurang dock som jag inte skulle ha någon problem att besöka igen.

VARNING!

Den 11 mars gjorde jag ett inlägg, jag hade precis köpt en ny produkt, ekologiskt och rättvisemärkt tandkräm. KÖP INTE DENNA! Idag har jag använt den för första gången och det är den äckligaste jag varit med om! Jag är nu fast med den i några månader, tills den tar slut men jag varnar er från att göra samma misstag! Usch...vad den smakar! Jag kommer att hata att borsta tänderna framöver. Ja, märket är allveggie så slipper ni leta i bloggen. Nästa gång skall jag köpa Kiss my Face tandkrämen om den finns kvar i affären, i alla fall skall jag köpa en annan ekologisk; värre än denna bör det inte finnas! Har ni hittat en som är bra tipsa gärna så har jag något att se fram emot efter några månader av helvetet! Man måste testa eko produkterna för det är inte alla man gillar!

städning på jobbet!

Igår kväll bestämde jag mig för att börja rensa på jobbet och något blev det gjort idag. Jag rensade inte mitt arbetsrum än men med hjälp av en kollega så gjorde vi om den gemensamma postrummet som såg urtrist ut! De var många som klagat över rummet men ingen lyfte ett finger ( vanligt va? ). Jag körde igång lite försiktigt och fick hjälp som sagt, resultaten var slående, vi lyckades riktigt bra och nu kan man gå runt i rummet som känns luftigare! Det var en bra insats för den gemensamma arbetsmiljö, själv tycker jag att det är viktigt att vi trivs på jobbet med tanken att vi är där oftast! Jag tror att det behövdes eftersom arbetsklimatet är lite utsliten hur vissa perspektiv. Jag försöker hitta på saker som för medarbetarna närmare varandra...Jag ser verkligen fram den nya projektet. jag är väldigt imponerad över att jag kunnat hålla tyst än, vi får se hur länge det varar!

sakta åt rätt håll!

Bantningen av prylar gå segt frammåt, jag har lyckats sälja tre kurslitteratur böcker och en DVD. Jag är väldigt glad över det men jag skulle vilja få bort allt på en gång! Snabbt och effektivt men då skulle det inte bli så miljövänligt eftersom man skulle kasta allt i princip. Ja, ja, vi skall ta det sakta! jag håller på att organisera något stort på jobbet som jag är extra entusistisk över....men det blir en liten överraskning som jag skall berätta senare om. Sambandet här är att det gäller att bli av med vissa grejer, uhm, skall inte säga för mycket men jag vet inte hur länge jag kommer att kunna hålla hemlisen eftersom jag har riktigt svårt att hålla tyst! Jag har lånat två böcker till från bibblan, en om tovning och den andra om att odla...funderar över att odla mina egna kryddor på balkongen. Vi får se hur det går, jag är tyvärr inte så bra med blommor! Jag tycker dock om att testa nya saker!

3:10 to Yuma

Bra western film som är något annorlunda även om den fångar in kampen mellan ond och god som vanligt. Roligt att två människor med olika syn på livet kan komma så nära varandra och bli på något sett vänner. Klart sevärt film, betyg: 3

Vad ryms inte i en kopp te?

Igår kväll av en slump så hittade jag en utmärkt program på TV, på 2an, jag hoppas att den går i repris men det verkar inte så för tillfället. Det handlade om ekologisk te i Kina och Hoffmans jakt på denna för att kunna exportera den till USA. Det finns mycket jag inte vet om te och det var fantastiskt för mig att kunna få se hur man gör när man gör te, vilket jobb! Som tedrickare uppskattade jag programmet oerhört mycket, synd att jag missade en halvtimma men roligt att jag såg en del! Någon ändrade på Kinas syn på ekologiskt odlat te redan för 10 år sedan, det var starkt gjort och jag är glad att vi kommit på den nivå att vi kan hitta det även här nu!

Mammas pulsvärmare

Min mamma är en mästare när det gäller stickning! Hon stickar hela tiden och titta här vilka fantastiska pulsvärmare med pärlor! Vid Jultiden försökte hon att sälja dem på en marknad men ingen köpte några, det försåtr inte jag!


Och det här är bara några! Mest gillar jag de gröna och de svarta, vilka tycker ni om?

inredning

image81 Bland böckerna jag lånat från biblioteket finns denna bok om inredning. Jag har bara haft tid att bläddra lite i den och det finns nog ett par kapitel som kan vara intressanta för min del. Det som jag alltid blir fascinerad över är hur lite prylar det finns med i bilderna, precis så skulle jag vilja ha det. Inga prylar! Men jag har för många, oftast har jag inte köpt dem men fått dem! Jag tänker fortfarnade hur jag skall göra i vardagsrummet men jag måste först bli av med saker för att kunna ta tag i det. Så här ser en del av vardagsrummet ut , titta inte för mycket på mitt kaos bara! det ser inte alls ut som det brukar se ut i kataloger och tidningar!
image82

Det här är halva vardagsrummet, mellan TVn och bokhyllan finns det en öppning som går mot hallen och ytterdörren och bakom bohyllan fanns det datahörnan. Stationära datorn är borta men bordet har inte haft tid att få bort än. Jag hade tänkt mig ha soffan där men den är nämligen för stor på den där korta väggen. Jag är inte så sugen på att ha alla möblerna längst väggarna heller....Har ni någon idé för att lösa mitt kaos är ni välkomna!

full fart!

Äntligen får jag ta det lite lugnt med en kopp te...

image78

det har varit en väldigt produktivt dag. Jag har pluggat som jag skulle och sedan bakade jag lite bröd och mina favoriter, kakor! Jag älskar kakor och även om jag fått en massa choklad så har jag bara längtat efter kakor så jag passade på och bakade lite! Det känns verkligen som man förtjänar det!
Igår kväll började jag sticka ett nytt projekt, det skall bli en sorts bolera schal till farmor, hennes garn kom med ett litet pris, hon ville att jag skulle sticka åt henne. Varför vet jag inte riktigt eftersom inget hon får från mig går bra, hon har alltid en massa klagomål, hur som helst skall jag vara snäll och sticka åt henne!
image79

Jag har gjort en nysta av två olika färger och en nysta med två trådar av samma garn och varjerar det lite. Det blir rätt så snyggt! Jag hade tänkt mig denna modell från drops med lite ändringar, ingen fläta och kanske knappar istället för att sy ihop den. Hon önskade något som skulle vara öppet men täckte lite halsen....jag vet inte riktigt vad hon menar!
image80

Vi får se om det blir något. Tycker hon inte om det kan jag gärna behålla det!

Paket från pappa

Pappa fick inget uppdrag sist och nu är det Påsk så jag fick en massa italienska Påskägg, det är ägg i choklad som är tomma på insidan och innehåller ett litet present. Pappa älskar godis så han brukar ofta skicka det till mig! Nu kan jag frossa i choklad hela Påskhelgen, bra att jag inte köpte godis! Jag fick lite garn också, det är så att farmor gillade att köpa garn och har samlat på sig tonnvis med det ( oftast inga bra garner, mest akryl! ). Och nu hinner hon aldrig arbeta det så pappa har fått massor som jag har får lite då och då. Allt som ni sett på bloggen som jag stickat är gjort med hennes garner! jag skulle vilja köpa eget garn och göra lite projekt men vill helst arbeta klart hennes som aldrig tar slut! man skulle kunna sälja det men vem vill köpa akryl? Och jag gillar att hitta på lite projekt så smånigom kommer det hela att ta slut och då och då får jag bra garner och kan göra något till mig, som löskragen!
image75

image76

Jag fick en tröja också som ser ganska fint ut! Jag fick två stora Påskägg och tre små med lite små djur på....
image77

...det är små magneter!

Långfredag i snön!

image74

Här är det snö och det fortsätter att snöa även om solen sticker ut lite då och då, skönt att var hemma! Denna Påskhelgen skall jag dock ägna mig åt plugget så det blir inte mycket ledigt. Jag skall se om jag även kan pyssla lite med lägenheten...jag har inte dekorerat för Påsk, jag bör kanske åtminstone ta fram lite fjädrar!

Poesins drottning

image73 Det tog mig nästan en månad och en vecka för sent men jag har äntligen läst klart denna avhandling av min goda vän Stefano Fogelberg Rota. Avhandlingen är extra intressant för min del just för att den behandlar relationen Italien-Sverige vilket är alltid roligt att läsa om dör min del. Avhandlingen är mycket noggran och intressant men rekommenderas till någon som har en special intresse för drottningen Christina eller realtionen Italien-Sverige.

Glad Påsk!

image72     GLAD PÅSK!

Det verkar bli snö här för Påsk men det är inte så konstigt med tanken att den kommer så tidigt i år! Det måste vara kul för barnen som för sportlov istället för Påsklov! Man får njuta av snön när man kan, våren är snart här! Glad Påsk alla!

Djävulen och fröken Prym

Jag lyssnade klart på Paulo Coelhos bok och den var riktigt bra. En deckare som inte är en deckare, igen kampen mellan den onda och den goda där människan sätts inför en stor ekonomisk frestelse! En kort ljudbok med en rätt bra berättarröst! Det känns skönt att ha fått något gjort, det har inte hänt så mycket på sistone. Allt tar lite tid! Roligt dock att äntligen få vara ledig lite!

Jumper

Visst skulle det vara skönt och miljövänligt att kunna resa som i filmen! Billigt skulle det också vara men många skulle använda möjligheter för brott precis som killen. Jag tyckte om filmen, den var rolig och spännande. Istället för att komma undan psykologiskt när något tråkigt händer kan man fly helt fysiskt med hjärnans makt, det är en rätt rolig koncept. sedan att man vill omvandla det hela med en kamp mellan gott och ond där man ger på sig den som är annorlunda är kanske ett gammalt tema men den fungerar för mig. Betyg : 2

Jag har gott ner...hela 19 skivor!

Ja, jag håller på och bantar, jag bantar mina materiella tillhörigheter! När jag städade bokhyllan för någon vecka sedan så tänkte jag igen hur mycket jag samlat på mig som jag aldrig använder och började banta. Jag har lyckats gå ner en hel del men har inte uppnått målvikten än! De sista veckorna har jag skänkt bort :
6 stora ramar 7 tavlor och 5 st. små (till mamma)
dataskärm ( till min bror)
3 italienska målarböcker med små historier på italienska
8 snobben böcker på italienska
10 böcker
2 pärmar
70 färgpennor
19 CD skivor
bytt brödrost

men jag har fortfarande en hel del att bli av med, som t.ex. databordet och 50 böcker som var tidigare kurslitteratur. Jag har lagt ut en annons men ingen har nappat på den än! Sakta kommer vi dit, jag skall ha bara det jag använder och behöver, inga onödiga saker ( vet dock ej om jag kommer att lyckas men tänker försöka! ).

choklad och körsbär i rom...mums

image71

efter en klimatsmart middag måste man ha lite sött. Jag gjorde den krämiga chokladen med pumpafrön enligt receptet på den senaste Buffé tidningen med kärsbär i rom och mums vad gott det blev!

Ny utmaning!

jag körde hela 5 veckor med klimatsmart kök utmaningen...tiden gick fort och jag glömde bort att jag var klar! Då kan ni förstå att det har gått rätt så bra! Jag har saknat en hel del grönsaker och frukt men jag skall fortsätta att begränsa mig. Inga bananer och inga tomater, gurka och sallad...jag tänker dock köpa 2 paprikor / månad ( jag har saknat det för mycket så lite måste jag ha det, en paprika varannan vecka måste jag kunna ha ). Jag har börjat baka bröd och kakor så jag behöver inte köpa det längre. Det finns massvis jag fortfarnade måste lära mig så min nästa utmaning är att läsa klart boken Klimatsmart och anpassa mitt hem och mitt liv till den. Mycket har jag redan gjort men mer kan man alltid göra! Två andra utmaningar som kommer att gälla året om är helt köpstopp en dag i veckan, söndagar ( jag hänger med en kollega som haft det sedan nyår och valt denna dag ). det blir mer jobb genom att ha köpstopp en dag när man är ledig eftersom det är just då man går in i affärerna! Nästa utmaning är en riktigt rackare för mig och där vet jag inte om jag kommer att klara det, det gäller att klimatanpassa mina resor. För i år har jag inte rest något än men jag reser väldigt mycket ch det börjar bli dags att planera inför sommaren så utmaningen är bra! För att ni skall förstå att denna utmaningen är riktig svår för mig kan jag berätta om min resor 2007.

Januari - retur resa från Cairo (flyg)
Påsk - t/r till Bryssel (flyg) och på plats tog jag tåg till Brygge och Antwerpen
Sommaren - t/r till Bologna (flyg) och på plats tog jag tåg till Venedig, Florens och Rom
Sen sommar - t/r till Riga (båt)
Hösten- t/r till Gotland (båt)
Oktober- t/r till Paris med jobbet (flyg)
Jul- t/r till Bologna (flyg)

Värsta boven är flyget så det är där jag måste försöka bli bättre. Jag kommer inte att resa mindre men resorna måste bli klimatsmartare. I maj skall jag flyga t/r till Prag ( det är min första resa för året, jag fick det i present när jag fyllde år så nu gäller det att tänka efter om jag skall flyga mindre! ). Tufft blir det men även roligt att hitta på andra möjligheter.liten halsduk

image70

Jag har äntligen sytt in trådarna på denna halsduk som varit klar ett tag! egentligen är den lite kort men med en brosch kan man fästa den vid halsen och låta den gå långt ner. Jag funderade på att sy lite pärlor eller pajletter på men jag tyckte att den blev snygg som den är. Ingen mer plast behövs!

lite shopping...

Idag har jag shoppat! Jag har tänkt länge att jag behövde lite underkläder och har letat efter ekologiska trosor ett tag. Jag hade hört att H&M skulle ha just sådana i ecobomull men det finns inte här i lilla staden så jag gick i stan för det men hittade inga där heller. Jag blev lite trött med att det stora kedjorna inte visar var sådant finns och gillar inte att leta i onödan så jag åkte till Ekovaruhuset i Gamla Stan och hittade ett par lila som var även rättvisemärkta. Det är tyvärr inpackade men i en liten kartonglåda med ett pittyliten förster i plast...jag köpte dem ändå, ett par för att testa. det hade inte behövts något paket men de som var lösa fanns inte i min storlek.
image68image69

Märket är
gossypium.

An en slump kom jag in även på ett ekologisk café och en liten affär, Lutande rummet. Där fanns det mycket roligt, även tvålar!

Into the wild

image67

Riktigt bra film! En film som ger mycket att tänka på om samhället och vi som konsumenter. eftertanken ger också faktum att man kan känna sig mer rädd, vilse och fattig i stadsområde än mitt i naturen. Filmen är inte för tung och är gripande utan att bli tråkigt vilket lätt skulle kunna hända eftersom den hanterar en svår fråga med stark kritik mot samhället! Betyg: självklart en femma för min del!

te på nätet

image66

Här var en bild av mitt favorit te. Jag har kikat lite var på nätet man kan hitta rättvisemärkt och ekologisk lösviktste. Jag har dock aldrig beställt det från nätet. Jag har förstått att det är viktigt att affärerna förstår att efterfrågan finns så försöker jag tjata på så att det jag önskar köps in och det är därför jag går runt ofta och letar runt. Det är dock inte alltid man hittar det man letar efter och då är det bra om det finns att beställas på nätet! Exakt samma sort jag har, alltså grön te med hallon finns på
www.tehusetjava.se men man kan titta runt och testa lite olika tills man hittar sin favorit. Här är några länkar till andra tebutiker på nätet:
www.ekologiskakryddor.se
www.sencha.se
www.gronateimporten.se
www.lyngaort.com

Det finns dock en massa flera men ni kan börja här.

jag älskar te!

Jag är en stor te drickare, det har jag alltid varit! Det innebär att jag tycker mycket om te prylar som tesyl, tekannor mm. Jag har önskat mig länge en tekanna för endast en person. Jag hade en medelstor kanna men upptäckte att jag väldigt sällan hann dricka hela teet innan den blev kall! I Julklapp fick denna roliga kanna!

image63
image64
image65

Jag använder den flitigt! Jag tänkte bara säga något kort om tepåsar....köp inte tepåsar det går så mycket energi på att förpacka den. Teet skll in i en liten påse, med en tråd som klistrat eller häftat till en pappersbit och hela tepåsen förvaras ofta ytterligare i en liten egen papperspåse. Sedan skall alla påsarna in i en kartong och runt den är det plast! I löste får ni te i en papperspåse och det är allt! I vanliga butiker hittar ni nu
Kobbs ekologiska te men även hos te handlaren hittar ni olika ekologiska te! Jag har en favorit just nu som även är rättvisemärkt, grön te med hallon ( riktiga torkade hallon är med! ) och den är helt underbart!

...gröna skyltar saknas än!

Jag gick in till min svanenmärkta ICA butik och blev tvungen att säga ett par saker igen till dem. Varje gång jag skall handla något tar det evigheter. De är jätteduktiga på att ta in ekologiska saker, varje vecka har de tagit in en massa nytt. Idag hittade jag flera hyllor med ekologiska produkter, bland annat tandkräm! Men det finns aldrig någon skylt så man har ingen aning vilka ekologiska produkter som finns. De kan ha flera hyllor samlade på ett ställe där du hittar ekologiskt te, pasta, kakor mm. men om du går till te avdelningen hittar du annat ekologiskt te men ingen skylt där, du får titta på varenda vara och läsa om det är ekologiskt! Jag har påpekat för dem för över en månad sedan att gröna skyltar skulle hjälpa jättemycket ( speciellt när de har skyltar för "vänliga varor", "billigaste just nu" ) men det har inte hänt något än. Idag istället för att lämna en lapp i förslagslådan så gick jag fram till informationsdisken och berättade vad som behövdes! Jag sade hur duktiga de var att ta in saker men de måste skryta om det också så att man hittar dem!

cupcakes!

image60
image61

Stickade muffins! Det ser gulliga ut men säkert inte lika goda som allicens, dem är jag riktigt sugen på! Vad gör man med stickade muffins? Ju, dekoration men det är helt onödiga. Jag stickar hellre något man kan använda som den här roliga matta...

image62

Jag har dock lite stickprojekt på gång så det lär bli ett tag innan jag har tid att sticka en sådant. Först till kvarn är hängmattan till katterna. Den växer inte något speciellt mycket eftersom jag inte riktigt haft någon tid att sticka förutom på stickcaféet. Ni vet hur det är, jobba 8 timmar, pendla 2 timmar, laga mat, blogga, koppla av lite, läsa, sticka, plugga....Jag hinner med en hel del egentligen men när man har mycket på gång blir saker och ting inte klara snabbt, ja, lite kaos i huvudet här men kul är det!

byte av brödrost

Nu som jag rensar lite i lägenheten av allt som är onödigt så kom jag på att jag borde byta vissa saker. Jag bor själv men har en brödrost för 4, fråga mig inte varför för jag vet inte hur jag kunde vara så dumm när jag köpte den för 10 år sedan! Jag tänkte att det skulle vara smart om jag kunde byta den med en för två. Jag nämde det för en kollega på jobbet igår och vi kom på en lösning. Nu har jag bytt min brödrost mot denna läckra gröna varianten, det var ren glädje från min sida när jag fick se den...den är nämligen min favorit färg!
image56

ekologiskt & rättvisemärkt tandkräm

Efter jobbet skulle jag åka till Hälsokostaffären Lemuria vid Östermalmstorg i Sthlm för att köpa ett par grönsaker. Bara lök och morötter, jag skulle köpa purjölök men det fanns inte idag och jag som hade tänkt göra soppa ikväll! Precis vid morötterna så fanns det en korg full med tandkräm med en skylt om att det var rättvisemärkt och ekologiskt så eftersom min är nästan slut passade jag på att köpa den. Förpackningen är så klart i plast, det kan man inte komma ifrån men det hade jag redan insett. Viss plast kan man inte komma ifrån. Jag har hållit utkik för ekologisk tandkräm i några veckor nu så jag blev glad att hitta någon ekologisk variant.

nyfiken bibliotekarie...

Ikväll gick jag till bibblan igen för att hämta fyra böcker som jag reserverat och äntligen kommit. Det var väldigt lite personal på biblioteket ikväll. Istället för att bara ge mig böckerna så gick han igenom en och en. Han tyckte nog att fyra böcker var mycket och blev nyfiken på vilka böcker det var: sticka...sticka....sticka och väder! Kanske lite lustig läsning för en ung kvinna men det var det jag ville låna! Undrar hur han hade reagerat om han sett de andra böckerna jag lånat förra veckan, arbetsrätt, diskrimineringslagarna och arbetslagstiftning...sedan väntar jag på ett par böcker till om inredning! Nu har jag så mycket att läsa att det är fullt upp! skall se om jag hinner med allt!

Filifjonkan är tillbaka, hurrà!

Hanneles blogg introducerade mig till Filifjonkans blogg och den blev snabbt en av mina favoriter. Jag blev lite ledsen och besviken att bloggen skulle ta en paus precis när jag hittat dit men som tur är är pausen slut och Filifjonkan är tillbaka. Det är en blogg i bildspråk, mycket annorlunda och rolig, jag gillar att hon har två busiga katter som jag! Dit kan man alltid ta en titt om man vill bli glad!

jag vägrar äta gröna potatis!

Igår handlade jag och köpte ett 2 kg paket med ekologiska potatisar och idag när jag skulle skala några upptäckte jag en grön potatis. Gröna potatisar får man inte äta, det är giftiga så jag blev tvungen att slänga den. det känns dock inte så jag brutit mot utmaningen att ingen mat får slängas eftersom det var ju inte mitt fel! Det är inte så att den blev gammalt här, jag köpte dem igår! Hur som helst erkänner jag detta inför alla som följer mina utmaningar, jag slängde en potatis. Det är sista veckan på utmaningen och jag känner mig rätt så stolt eftersom det har gått väldigt bra...jag har lärt mig att jag inte skall ha för mycket mat hemma, kylskåpet skall vara nästan tom! Jag lovar att jag har ätit ordentligt, jag har inte gått ner ett enda gram, även om det inte hade skadat nåt! Jag måste börja fundera vad nästa utmaningen skall vara, jag tar gärna emot tips!

Mikrofiberduk

image55

Jag blev lite sugen på ett mikrofiberduk när min sister visade den hos sig i Italien och berättade att det fungerade utmärkt ( hon har hund och behöver städa ofta ). Jag har varit lite skeptiskt eftersom den kan inte ta upp kattsand! Jag funderade lite på det och köpte något liknande idag från Skona, då räcker det med två utbytbara dukar som kan tvättas istället för att alltid behöva köpa in en massa. Jag testade den nu hemma av ren nyfikenhet och WOW! På två minuter hade jag gått runt i hela lägenheten, det tar mig 30 minuter att dammsuga hela lyan och det känns alltid tungt att bära runt dammsugaren men det här, det var hur lätt som helst! Nu hade jag faktiskt dammsugit igår så vi får se hur det fungerar på riktigt om en vecka men det kändes skönt! Man kan även använda som en mopp om man blöter ner den! Mattorna får jag dock fortsätta dammsuga men det var litet i jämförelsen med tidigare!

Stickcafé i lilla staden

image54

Idag är det stickcafé som gäller, jag skall dit alldeles strax! Det här projektet som jag har på gång är det en liten hängmatta till missarna. Deras kattställning håller på att gå sönder och istället för att bara köpa en ny tänkte jag försöka fixa den. Bland annat är det hängmattan som håller på att gå sönder så jag sticker nu en ny, hoppas att den är kraftig nu för att Chili väger en hel del!

Uppdrag till pappa?

Min pappa älskar att skicka mig paket från Italien, eftersom det är något han verkligen tycker går jag med på det! Han brukar få lite uppdrag från mig, problemet är att att han inte har någon måtta. Om man frågar efter en sak så får man minst tre och om man inte säger något till nästan gång får man tre till! Han är så gullig. När jag frågade efter näsdukar i tyg frågade jag efter 5 st. men fick 6 ( jag tyckte inte att det var så farligt för en gång skull ). Nu frågade jag honom efter ekologisk plastfri tvål....1 som sagt och idag fick jag ett paket.

image53

Ja, jag fick 5 st där tre är helt plastfria. Jag vet dock inte om de är ekologiska men på vissa står det att det är 100% gjorda av naturprodukter och de två små, ja, de fungerar även som shampoo! Tvål blir inte dåligt, nu slipper jag leta och köpa det så det är helt okej men han måste få ett nytt uppdrag annars finns stor risk att jag får 5 tvålar till nästa gång! Jag vet inte vad jag kan få hjälp med denna gång så jag tar gärna emot förslag!

Belysning

image49

Det här är min "medusa"lampa som jag har i sovrummet. Jag blev kär i den när jag såg den i vissa butiker i Stockholm men den kostade 4000 kr där! Alldeles för dyrt för mig. Eftersom jag var trött på att klä mig i mörkret och inte ha en aning på hur man såg ut bestämde jag mig för ca ett år sedan att köpa en lampa. Jag åkte då till Uppsala och letade i alla lampaffärer jag kunde hitta men det fanns inget jag tyckte om. Till slut hittade jag en stor lampaffär som hade sista ex av denna lampa och den kostade 1800 kr så jag var tvungen att köpa den! jag kunde inte motstå frestelsen! Jag fick även lågenergilampan som användes i affären så jag blev extra nöjd! Eftersom den var ändå rätt s dyr för mig så köpte jag inga fler lampor. Detta innebär att jag fortfarande idag saknar en lampa i vardagsrummet! Det har varit lite svårt att sticka och även om det börjar bli ljust ute så funderar jag på bättre belysning i vardagsrummet. Så klart skall det vara miljövänligt och klimatsmart denna gång. Lågenergilampa räcker inte, själva materialet måste också vara miljövänlig, och jag måste ha råd med den! Det är stora krav! Medan jag funderar om jag skall köpa en begagnad lampa eller en ny har jag kikat på vilka möjligheter som finns.

image50Flowerlampa som stängs som en blomma! Kul idée, den finns inom
Statics projektet

image51 Golvlampa i miljövänliga material enligt Camino förra nummer, lampa är från Baz

image52

Jag är kär i denna lampa som använder LED-teknik, verkligen energisnålt teknik. jag skall kika lite på lampor men det är bara i slutet av månaden som jag kan se hur mycket pengar jag får använda. Det blir inte mycket eftersom denna månad har jag varit hos plastspecialisten ( tandläkare ) för en porslinkrona, vilket blir riktigt dyrt!

There will be blood

image48 Jag har precis kommit hem från bio, jag köpte bara biljetten, ingen mat eller dricka ( det brukar jag aldrig köpa, det låter för myket och står filmupplevelsen lite. Hemma är det dock gott med lite ekologisk choklad! ). Filmen var väldigt lång, 2 timmar och 40 minuter men inget är onödigt i berättelsen så det är bra motiverat. Berättelsen och skådespeleri är väldigt bra. Jag tyckte om filmen som var präglat av konstigt ljud och musik...ni måste nog se den för att förstå vad jag menar. Musik låter väldigt annorlunda, lite som att man fick spela med det man hade där och då. Det måste ha varit svårt att komma på en sådant "soundtrack". Betyg: 4

Salt och annat...

image45

Äntligen har Deli Grön öppnat igen så kunde jag köpa lite salt. De har 50% rea på vissa produkter så jag passade på och köpte även en stor flaska rapsolja eftersom min olja är nästasn slut. Enligt Klimatsmart boken är klimatsmartare att köpa rapsolja än olivolja så är jag extra nöjd. Det som är lite guligt är att på etiketterna på både produkterna finns även telefonnummer till producenterna om man skulle vilja kontakta dem! Båda produceras här i Sverige så transporterna är inte så farliga! Jag köpte örtsalt istället för vanligt salt p.g.a. förpackningen, den vanliga hade en kork i plast!

annorlunda ekologisk smulpaj!

image41

Min mage brukar inte tåla den vanliga smuldegen så jag testade ett annat recept. Det blev en Blåbärpaj med havresmul och super gott blev det! Och magen gillade den!!!

De flesta ingredienser finns ekologiskt ( jag använde blåbär som mamma plockade i höstas och som jag hade kvar i frysen! )

Smuldeg:    1 1/2 de vetemjöl
                      3 dl havregryn
                      1 dl socker
                      1 tsk bakpulver
                      100 gr smör eller margarin

Fyllning:      1/2 liter blåbär ( annat går också bra, vinbär, krusbär mm. )

Blanda vetemjöl, havregryn, socker och bakpulver i en skål. Tillsätt matfettet och arbeta ihop till en lite smulig deg. Smörj en pajform ( 24 cm ) och tryck ut hälften av degen i bottnen. Lägg bären ovanpå och täck med resten av degen. Grädda pajen mitt på ugnen i 200° ca 25 min.
Servera med glass eller vaniljsås!

MUMS!

Plastkortlandet

Sedan jag kom till Sverige har jag märkt att min plånbok bara blivit större och större...inte tack vore pengar, men alla dessa plastkort tar plats! I San Marino ( ja, jag kommer från en av det minsta länderna i världen! ), där har man bara ett kort som bankkort och sjukhuskort, klart har de andra kort som körkort och ID kort men jag har aldrig varit med så många plastkort som här i Sverige men vissa av dem älskar jag. Själklart kan alla se fördelen att ha ett kort till många saker, det förenklar var vardag eftersom så pass mycket är digitaliserat. Vilka kort älskar jag? Bankkortet, hur mycket använder man inte den, man har ingen behov att ta ut pengarna längre, det är ju hur smidigt som helst! Lite synd att kortet bytts ut så pass ofta, jag skulle kunna tänka mig att ha det ett år till eller blir den så pass utsliten? Man vill inte stå vid ett bakomat och inte få ut pengar! ICA kortet, jag självscannar och betalar själv och slipper köa! Utmärkt! Bibliotekkort, speciellt nu som jag har köpstopp på böcker! sedan finns det kort som man skulle kunna leva utan, min favorit är SF kortet ( jag älskar den men jag skulle nog kunna leva även utan den, bra att den kan användas om och om igen utan att det behövs byta ut hela tiden! ). Sedan finns det kort som blivit omoderna, som apoteket och sjukhuskort. Jag fick för några veckor sedan ett kort från hyresgästföreningen, jag vet inte om jag någonsin kommer att använda den. Ja, vad fick min bror i present om inte ett plastkort! Jag köpte till honom ett simkort för 10 gånger ( tjänster osv är bättre än en pryl ). Tidigare var sådana kort i papper och varje gång man gick och simmade fick man ett kryss men en bläckpenna. Nu har det moderniserats, man får ett plastkort! Det fick jag veta i oktober när mitt årskort ersattes, fick dock veta att det gick att ladda om mitt kort om och om igen så tänkte jag inte så mycket på det. Det här plastkortet skulle dock användas på ett annat sätt, de skulle göra hål i den varje gång min bror går och simmar. Jag hoppas verkligen att det inte är sant annars går jag och skriker högt på dem! De kan ju drar kortet, varför skulle de göra hål i den? Kör med papperskortet igen, det är ju lättare att göra hål i!

Lindas bröd

image40

Lindas bröd blev god och saftig, den hade ingen åning att det blivit lite fel på vägen. Jag bakade den i måndagskväll och kunde njut av den till frukost igår. sedan bjöd jag mamma och min bror som tyckte den var riktigt god! Tack Linda! Jag är inte mycket för att baka och som ni ser blev det en väldigt stor bulle....det var lite för kletig för mig att göra flera, hehe. Jag måste dock äta upp hela innan den blir gammal! Jag börjar få panik redan! det har gott rätt så bra med utmaningen på sista tiden, det beror på att kylskåpet står tomt hela tiden. Jag har nämligen förstått att jag inte behöver så mycket mat eftersom jag bor själv. Nästa gång gör jag bara en halvsats av Lindas bröd så blir det mer lagom till mig. Jag har ingen micro och vill inte värma brödet i ugnen just för klimatfrågan så det måste ätas upp innan det blir gammalt och jag kan inte frysa ned den....om jag inte vill vänta ett tag att det tinar upp helt enkelt!

klimartsmart present : GRATTIS!

Idag fyller brorsan år och jag köpte en riktigt bra present till honom. Jag kan dock inte avslöja vad det är innan han fått det så ni får vänta lite! Han skall också få mitt skärm som blivit över då är hela den stationära datorn borta och jag skall se om någon vill ha min databord annars får jag skänka den till Myrorna. Själv har jag ingen behov för den, den lilla bärbara kan vara var som helst! Idag är jag ledig och har bjudit mamma och brorsan till lunch så kan de ta med sig lite grejer. Mamma skall få lite tavlor till! Jag blev dock besviken, min soffa är tydligen för stor för att placeras där jag tänkt mig så...jag måste tänka om och det är inte så lätt! Så smånigom kommer jag att ta kort och se om jag kan få lite hjälp från er för det här rummet är verkligen svår möblerat!

GRATTIS BRORSAN!

Brödbakning

Aj aj! Jag gjorde pizza ikväll och tänkte passa på och använda ugnen och baka lite bröd enligt Lindas recept men jag läste fel! Tog alldeles för lite vetemjöl så efter 30 minuter av jäsning var det bara kvar en vattenpöl! Jag fösökte nu fixa det genom att hälla i resten av vetemjölet och den får jäsa 30 minuter extra, hoppas den klarar sig! Jag har inte bakat bröd förrut, inte denna typ i alla fall. Jag har tidigare gjort en mörk bröd där man bara mixar ihop en massa ingredienser och sedan skall degen bakas i ugnen direkt. Det är lite mer pyssel men jäsningen! Vilken klant, hoppas det blir något i alla fall annars sabbar jag även min utmaning där ingen mat får slängas!

Mer Hitch!

Mycket film blev det i helgen, två Hitchcock filmer. "Shadow of a doubt" och "The vanishing lady" blev det, två spännande filmer där i den första är huvudpersonen  en riktigt kvinnohatare, väldigt moder och aktuell tema för den tiden. Andra filmen är lite mer av en thriller där man inte vet vad det handlar om riktigt till slutet av filmen. Även om andra filmer lyckas skapa mer spänning tycker jag att temat i den första filmen är mer intressant.

Sweeny Todd

En riktigt Tim Burton film men blodigare än vanlig. Även om Tim Burton alltid haft en mörk sida i sina filmer blir denna lite mer av en skräckis även om sångerna ( det är en "musical" ) mildar upp stämmingen. Lite för mycket blod för mig men det är härligt att se skådisarna sjunga och vem visste Johnny Depp kunde sjunga så bra! En film som måste ses för alla Tim Burtons fans. Betyg: 4

böcker och idéer

image39 Nu har jag läst klart denna lilla bok som jag lånat från bibblan. Jag bor i en hyresrätt så jag skall inte sälja, jag lånade boken för att se hur jag kan snygga till lägenheten eftersom jag inte riktigt är nöjd med hur den ser ut idag och för det mesta vill jag få bort lite kaos! Jag har fått lite inspiration och nu har jag lite idéer, sedan får man se om de fungerar i verkligheten men det känns trevligt att ha en bild i huvudet som man kan sträva emot! Prydligare och sniggare skall det bli men hur mycket tid det kommer att ta kan jag inte lova någon! Jg tänker inte stressa men det skulle vara kul att få bättre skepnad till sommaren.