I am legend

Ingen vidare film! Jag blev väldigt besviken. Först trodde jag att det handlade om en vampyrfilm, vilket jag tycker mycket om men så var inte fallet. Besvikelsen är att det handlar om en gamla vanlig berättelse om stor plåga ( lite miljö perspektiv får man dock eftersom det är människorna som orsakat problemet! ) och vi har en hjälte som ger upp allt för att rädda människorna från plågan. Det jag saknade mest var att allt är på en skådis, det finns inga andra människor som är friska och det hade blivit lite bättre om de gett lite liv åt flera karaktärer men men...ni missar inget om ni inte ser den!

Disktrasa i hampa

Idag när jag kom hem från jobet så väntade på mig ett litet brunt kuvert, ja! Det jag köpte på nätet för några dagar sedan hade kommit! Jag köpte två disktrasor i hampa, så att jag fortfarande har en när jag tvättar den andra. Jag slängde min sista disktrasa i plast för några veckor sedan och eftersom jag hittade en miljövänligare variant så slog jag till. När jag beställde varan från Happy Planet så frågade jag att inte få någon plastförpackning med den och jag är helt förtjust....Ingen plast alls kom med!

svart Google sparar energi!

Har ni redan lågenergi lampor, släcker när ni inte vistas i rummet, har inga standby apparater och ni kanske redan har bytt dammsugaren mot en swiffer och använder era elektroniska apparater med moderation? Eller ni kanske gör några av dessa saker eller inga alls? Hur som helst, här kommer ett litet het tips om hur ni spaar energi när ni är på nätet. Google finns nu i en ny svart form som skall spara energi, den är fortfarande den bästa sökmotorn och man kan alltid bli imponerad på hur duktiga de är med miljöfrågor!

Kakmönstret på vift!

Vilka livsmedel kan man köpa utan plast? Det är ganska svårt! Idag undersökte jag tre olika livsmedelaffär. Jag tänkte storhandla för veckan och jag lyckades hitta det jag behövde. Jag måste säga att jag älskar kakor och i veckan tog min paket ballerina slut! Jag letade desperat efter kakor men till slut hittade jag Danish cookies på Willys, jag visste redan att det inte är någon plast på insidan av burken...jo, det finns en liten bit tejp som håller burken tätt men jag tyckte att det var så pass lite att jag kunde unna mig detta. Här kommer en bild av allt jag köpte. en del köpte jag på ICA och en del på Willys. Jag tog en sväng på Coop Forum men tyckte inte det fanns så mycket som jag hade hört att det skulle finnas av de ekologiska varorna! Jag lyckades hitta en sallad som inte var inplastat och ekologisk saft i glasflaska med metall kork! Potatisförpackningen innehåller tyvärr lite plast på baksidan
image13

Panelhönan

Jag har läst klart boken av Björn Hellberg: bra deckare med rolig slut. Jag blev helt lurad av vem mördaren var och det kallar jag för en bra deckare. Det är inte ofta man tar reda av vem mördaren är precis när författaren avslöjar det. Ofta misstänker man den riktiga mördare mycket tidigare, det tycker jag inte om. Jag skrattade högt när mördaren avslöjades, slutet var riktigt roligt!

Vapiano

Annorlunda restaurant i Stockholm med utsökt pasta! Jag åt där i veckan och tog ravioli med tomatsås...oh...det var riktigt gott! Det kan vara lite bökigt i början, stället är poppis och man kan inte boka bord! När man hittat någonstans och sitta får man markera det med en plagg eller något så att ingen annan tar platsen. Sedan kan man gå och beställa vilken pastarätt man vill ha och vilken sås...lite bökigt system men det glömmar man bort så fort maten nuddar läpparna! Även efterrätterna är kanonbra! P.g.a. plastutmaningen tog jag en pannacotta eftersom den var instängt i en liten glasburk medan de övriga efterrätterna var täckta med en plastfilm. Jag såg dock att all pasta förvaras i plastbehållare...hoppas att rensar och återanvänder dem, annars är det också en stor ekonomiskt förlust ( det är så många behållare som går åt! ). Jag blev dock lurad av en vattenflaska som hade en liten plastbit i korken.....så jag klarade mig inte undan denna gång!

Edward Finnigans Upprättelse

Vilken bok! Jag lyssnade färdig på denna utmärkta ljudbok, jag blev riktigt fast i boken som var spännande och väckte många eftertankar. Ja, det var en deckare som vanligt men inte just som "vanliga" deckare. Man får uppleva många känslor, man blir ledsen, arg, förvirrad mm. I slutet går det lite fort men vilken "pang" slut, man blir verkligen överraskad. Utmärkt bok för alla som vill lyssna eller läsa den!

Problem med nya projektet!

image12

Jag vill sticka en löskrage som  ni kan se i bilden. Jag har fått börja om två gånger redan , första gången försökte jag med instruktioner till ett modell som inte riktigt passade, sedan var den för stor. Nu har jag lagt upp 220 m på mitt tunna garn på stickor nummer 4. Jag stickar på rundstickor med avig sidan så att jag kan sticka mer r. m., jag kör två r och 1 a m. Jag är bara inne på andra varvet nu igen så det kommer att ta lite tid innan projektet blir klar. Jag har börjat tröttna lite och fundera på att påbörja något annat men jag antar att det är bättre att avsluta det man påbörjat! jag har också hitta ett stickkafé här i Norrtälje och första träffen är den 10 februari. Jag fundera på att gå eftersom det kan vara kul!

Ekologiskt vs förpackning i plast

Jag har insett att jag måste välja. Inom livsmedel allt som är ekologiskt är också inplastad! Det var ju synd! Självklart finns det vissa saker som man kan hitta i ekologiskt form i en bra förpackning men jag har insett att det krävs lite mer jobb från min sida för att hitta rätt. Jobbar man heltid och pendlar är det lite svårt att hitta tiden för att hinna med just allt. Jag erkänner att jag helst prioriterar min pojkvän och kompisar på min fritid än att leta efter bra produkter men en insats för miljön krävs nu så jag skall försöka göra mitt bästa för att förbättra mina vanor! Jag har börjat gå runt med ett tygpåse som jag alltid har med mig, jag tänker inte använda den endast när jag går och köper mat men även när jag skall köpa andra produkter som kläder osv. Jag har redan sett en positiv inställning i de affärer jag gått in i, de verkar vara intresserade i varför man inte vill ha något i plast och när man förklarar att man gör det för klimatet får man tummen upp. Det är rätt så roligt att göra en insats även om det kräver lite jobb!

Rapport om utmaning plast!

De första dagarna utan plast gick rätt så bra men det är mycket att fundera över. Vissa vanor måste jag nog ändra på men det känns skönt att göra något åt klimathotet! I lördags förutom att handla mat så gick jag runt i lilla staden här för några andra ärende. Jag skulle leta efter någon rengöringsmedel för ansiktet, gärna ekologiskt och utan plast....det var svårt och jag lyckades inte fullt ut men jag känner mig nöjd ändå. Det fanns två alternativ: Dr Hautschkas rengöringsmjölk i glas med en liten pump i plast eller Weleda, tub i metall med plastkork. Weleda var något billigare men till slut valde jag att köpa Dr. Hautschka denna gång. Jag Valde denna produkt för att det är lättare att göra rent för återvinningen och för att man köper två produkter i ett! Jag kan använda det även som ögon make-up remover! Då slipper jag två hela burkar med tanken att min ögon make-up remover nästan är slut! Jag hade tänkt mig köpa Lakshmi produkten för just det eftersom den är helt fantastisk men tyvärr i plast. Som sminkbortaggare har jag tidigare använt Lakshmi och Logona, båda ekologiska produkter och Lakshmi är att föredra, den gjorde sitt jobb utan att kladda medan oljan från Logona fungerar inte lika bra, man blir tvungen att gnugga vilket man inte skall göra och man blir kladdig! Lakshmi finns att köpa på Sencha. Som rengöring för ansiktet har jag testat Lakshmi, Sante och Yvonne Ryding ( sista produkten är icke ekologiskt menhar bra huvudingredienser ). Jag får nu testa produkten jag precis köpt innan jag kan uttala mig men yvonne R. kommer jag inte längre att köpa eftersom den är icke ekologisk. Lakshmi är riktigt bra även i denna produkt medan Sante luktar lite för mycket alkohol för mig men är riktigt billig. Båda produkterna är förpackade dock i plast! Jag testade Dr. Hautschka för första gången idag och tyvärr måste jag erkänna att den också luktar lite alkohol men inte i samma grad som Sante och förpackningen är mest i glas som sagt så den skulle jag kunna leva med. Nästa gång tänkte jag dock kanske testa Weleda om det går att använda som sminkbortaggare men vi får se. Jag tycker om att byta produkter från gång till gång!

Mer Hitch!

I helgen såg jag även Family plot för första gången och filmen var riktigt bra, det var Hitchcocks sista film, kanske inte i samma kategori som hans mest kända filmer men mycket bra. Lite walt disney, det påminde mig lite om en gammal film med Jodie Foster men det kan bero på att Barbara Harris var med ( hon spelade mot Jodie Foster i Freaky Friday, den gamla versionen ). Väldigt bra intryg där två berättelser går i varandra!

National treasure - Hemligheterna

I freadags var jag på bio som vanligt och vi tittade på National Treasure nummer 2, det var någon annans tur att välja film denna gång. även om jag inte sett första filmen kunde jag följa denna, det påminde lite om Indiana Jones. Filmen var helt okej och så klart sevärd, mycket action men inte för mycket våld även om ibland man blev lite upprörd över hur liten hänsyn man tog på befolkningen. Kul film helt enkelt som passar både tjejer och killar. Betyg: 4

Dag 1- shampoo?

Första dagen gick rätt okej, jag blev lite sugen på varm choklad från automaten och lite kakor men kunde avstå frestelsen. Jag är mer orolig på hur det skall gå på lördag när jag behöver storhandla! Jag upptäckte ikväll att mitt shampoo är nästan slut...uhm, hittar jag något ekologiskt shampoo utan plast? Det blir svårt! Jag vet att Lush har shampoo i tvålformat men de är inte miljövänliga...är det bättre att köpa det eller köpa ett miljömärkt shampoo i plastflaska? Jag får kika lite runt och hoppas hitta något!

Utmaning: plast

Idag var det riktigt tråkigt väder, det var grått och det regnade. Med tanken på att vi befinner oss i Sverige och det är mitten av januari så borde det vara mycket kallare med kanske snö men så är inte fallet. Det känns som det verkligen är dags att agera för att påverka klimatet i en kallare riktning än dagsläget, den som den borde ha helt enkelt. På denna blogg hittade jag ett oroande inlägg. Vi är beredda att ändra livsstil för klimatet men på ett år verkar inte mycket ha hänt. Jag har nu bestämt mig för att ha en ny utmaning varje månad där jag får inverka positivt på klimatet med mina handlingar. Första utmaningen blir : plast. Inspirerad av Living Plastic Free skall jag försöka att inte köpa plast, mycket i mataffären har förpackningar av plast, speciellt ekologiska varor så det kommer att bli en riktigt utmaning. Utmaningen gäller i en månad, med startdatum i morgon den 17 januari och t.o.m. 16 februari. Varje utmaningen fokuseras på i en månad men det avslutas inte just då, tanken är att om jag avstår och ändrar något i min livsstil i en månad så bör jag lära mig något och fortsätta att ha insyn på problematiken och formodligen ändra mina vanor på den punkten helt och hållet. Det är i alla fall det jag hoppas på men vi får se vad som händer.

Köpstopp

Jag har vetat i några månader om konceptet köpstopp" buy nothing". Jag läste det först på caminomagasins hemsida och följde lite hemsidorna på berörda personer som har satt köpstopp i ett helt år och jag är helt imponerad. Jag skulle också vilja ha kraften att agera likadant men jag skulle inte klara av det i ett helt år, inte nu men kanske någon gång i framtiden. För tillfället får jag nöja mig med att använda huvudet och köpa bra när jag verkligen behöver något och i så fall köpa begagnad, ekologisk och rättvisemärkt i just den ordningen. Önskar ni veta mer om konceptet köpstopp kan ni följa Jonas blogg som har köpstopp hela 2008!

Pusseldrömmar

Igår var jag på Oriontetern och såg Carl-Einar Häckner i Pusseldrömmar. Han var riktigt skicklig och rolig, jag kände inte igen honom när jag köpte biljetterna ( julklapp till pojkvännen ) eftersom jag är uppväxt utomlands men annonsen jag såg i DN lockade mig. Jag tycker om att utforska och testa nya saker så det är inget ovanligt för mig att köpa något jag inte känner till. Det var dock en lyckat föreställning som gav mig glädje!

Unna dig något skönt!

Ikväll kände jag verkligen behovet att unna mig något extra så jag gick på en kundalini yoga pass och efter 1/2 års uppehåll använde jag sköna badkaret! Jag vet att det går åt mycket vatten, jag fyllde inte på badkaret så mycket, vattnet täckte inte ens halva mig men det var riktigt skönt att ligga där i det varma vattnet, omringad av levande ljus med lite musik. Ibland behöver man koppla av ordentligt, det är så mycket stress att hinna med just allt. Man måste också kunna njuta lite!

Rädda Torsken i Kattegatt!

 Jag uppmanar er alla att skriva på namninsamlingen mot  
torskfisket i Kattegatt. Listan stänger den 13 januari 2008. Så  
skynda er att skapa opinion mot den rovdrift som förstör en  
livskraftig havsmiljö inom kort. Rädda havet åt våra barn och barnbarn!Dålig bok!

Jag lyssnade klart på Joan Didion Ett år av magiskt tänkande. Det är det sämsta boken jag någonsyn läst eller lyssnat på. Det var som att lyssna på nogåns inköplista om och om igen. Det fanns ingen berättelse i sig. Jag antar att boken var tänkt att vara filosofisk på något sätt men det gav inget utrymme för djupa funderingar eller så. Man blev bara deprimerad av händelserna och man blev trött att höra samma soppa om och om igen. Hela 6 CD skivor för något som hade räckt med en halv sida!
Om jag tyckte att det var så dåligt kan ni undrar varför jag lyssnade klart på boken istället för att ge upp på en gång. Svaret är enkelt, jag kan inte ge ut en riktigt uppfattning om jag inte har läst klart boken. Det gäller även andra saker, jag måste avsluta det jag påbörjat även om det inte var min grej riktigt! Jag kanske är för optimistisk och tror att allt kan vändas om just i slutet, just i andra akten eller andra delen av vad som komma skall.

Nytt projekt

image11
Dags att börja något nytt! När jag var i Italien för Jul så fick jag lite garn av farmor. Det är så att jag fått mycket garn av henne på senare tiden eftersom hon har samlat på sig väldigt mycket och känner inte att hon vill arbeta med det. Jag fick två nystor i denna färg som jag tycker mycket om. Jag funderar på att göra en löskrage men vi får se vad det blir till slut! Jag har stickat klart en liten halsduk men skall sy lite paljetter på det innan det är riktigt klart och då kommer jag att ta en bild.

God fortsättning!

Hoppas alla har haft det bra under ledigheten, det är alltid skönt att vara ledig! Tyvärr var det kallt och det hade snöat i Italien men det jag hade en riktigt trevlig Jul med min syster och pappa. I helgen var jag med min svensk familj, mamma och mina halvsyskon, det hade fått i julklapp ett besök på klimat utställning på naturhistoriska museet. Den var riktigt bra och vi lärde oss en massa nya saker. Det var roligt att göra något tillsammans.